søndag 7 august
søndag 18 september

Gravstøtte monument

Gravferd, gravstøtte og gravmonument

Etter gravlegging vil kirkegårdsbetjeningen sørge for at graven blir planert og tilsådd. Før gravsten settes opp ordner kirkegården med et midlertidig merke med avdødes navn.
De pårørende sørger selv for oppsetting av monument og inskripsjon. Gravmonumentet settes opp etter søknad til kirkevergen. I følge Forskrifter til gravferdsloven skal alle stående gravminner i stein være forsvarlig festet til fundamentet med bolt.

Det er ingen plikt til å sette et minnesmerke på graven. Graven blir fredet hele den fastsatte tid, og du har samme rettigheter enten det er minnesmerke på graven eller ikke.

Alle minnesmerker må ha en tilfredsstillende form og oppbygning. Til gravminne og fast tilbehør kan det bare brukes materialer som er bestandige og lite vedlikeholdskrevende. Det skal tåle de påkjenninger det utsettes for av klimaet og ved vanlig drift/vedlikehold av kirkegården.

Gravminnet på kistegravsted skal ikke være
høyere enn 150 cm,
bredere enn 85 cm, og
tykkere enn 60 cm,
ikke overstige 0,2 kubikkmeter i volum og
300 kg i vekt.

Gravminnet på urnegravsted skal ikke være
høyere enn 80 cm,
bredere enn 75 cm og
tykkere enn 60 cm,
ikke overstige 0,1 kubikkmeter i volum og
150 kg i vekt.

På et nytt gravsted plasseres gravminnet sentralt i bakkant av gravstedet. Monumentforhandlerne og kirkevergens kontor kan gi informasjon om bestemmelsene. Skal du kjøpe monument er det vanlig at selgeren søker om å få det godkjent.

Vil du ordne med oppsettingen selv, kan du henvende deg til kirkevergekontoret og be om skjema og eventuelt om hjelp til utfylling.

Beplantning
Foran gravminnet er det anledning til å opparbeide et plantefelt i høyde med bakken omkring. Det må ikke være bredere enn gravminnets bredde, men kan i alle tilfeller være opp til 60 cm bredt. Det kan ikke stikke lengre fram enn 60 cm, målt fra gravminnets bakkant. Det kan ikke plantes vekster som overstiger gravminnets høyde eller går utover plantefeltet.

Det er ikke anledning til å bruke faste dekorgjenstander som liggende plater, blomsterurner, lykter m.v. i plantefeltet. Løse dekorgjenstander skal fjernes etter bruk.

Det er anledning å ramme inn plantefelt med kantstein som flukter med terrenget omkring. Kirkegårdsbetjeningen må i hvert enkelt tilfelle kontaktes med hensyn til steinvalg og utforming. Dersom det ikke er aktuelt å ha plantefelt, skal det være grasbakke på alle sider av gravminnet.